Geen verkoop van lachgas meer aan minderjarigen.

De Wet van 11 februari 2021 probeert tegemoet te komen aan de kwalijke trend van lachgas als “party drug” bij jongeren.

Wie op een mooie ochtend wel eens door een Vlaamse stad flaneert heeft het ongetwijfeld al wel eens opgemerkt op de grond: lege capsules of ballonnen als restant van het gebruik van lachgas.

Het gebruik van lachgas zit in de lift en is blijkbaar niet zo onschuldig als het misschien lijkt …

hey gebruik van lachgas brengt verschillende risico’s met zich : misselijkheid, hoofdpijn, tintelingen en zelfs onomkeerbare neurologische stoornissen.

En nu is er dus de Wet van 11 februari 2021 die de verkoop van slagroomcapsules met lachgas aan minderjarigen bestraft.

Voortaan is het verboden om metalen patronen met distikstofmonoxide ten behoeve van spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik te verkopen aan jongeren ( jongeren onder de achttien).

Handelaars die zich hier niet aan houden, riskeren een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 3.000 euro. Om verkopers bij te staan, mag aan iedereen die van plan is dit soort product met distikstofmonoxide in de handel te kopen, worden gevraagd te bewijzen dat hij/zij de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt.

Naast het verbod tracht de overheid zowel de handelaars als de consument te sensibiliseren omtrent het gebruik van lachgas. Zo zal voortaan een waarschuwing voor het gevaar van het gebruik van distikstofmonoxide worden aangebracht op elk recipiënt dat metalen patronen met distikstofmonoxide ten behoeve van spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik bevat. Ontbreekt deze waarschuwing, dan mag het niet worden verkocht.

Het is nog maar de vraag of deze nieuwe regelgeving een impact zal hebben op het gebruik van lachgas onder jongeren. Het is alleszins een eerste stap die wordt genomen om het gebruik van lachgas dat niet vatbaar is voor menselijke consumptie aan banden te leggen voor minderjarigen.

Len Augustyns

Len Augustyns

Sinds 2000 is Len Augstyns als advocaat actief aan de Antwerpse balie, met uitgebreide expertise in strafrecht, financieel/economisch strafrecht en bijzonder strafrecht. Hij vertegenwoordigt zowel beklaagden als slachtoffers voor verschillende rechtbanken, waaronder het Hof van Cassatie. Zijn focus ligt op een persoonlijke en snelle dossierafhandeling. Als vennoot bij Lens&Maes en Metis Advocaten en de beheerder van een niche-kantoor in Antwerpen, met een tweede kantoor in Brasschaat, heeft hij ruime ervaring. Hij was ook betrokken bij de Orde van Advocaten in Antwerpen en leverde bijdragen aan de juridische literatuur over strafrecht.
advies delen met anderen

Inhoud